Wieczór amerykański, czyli kurczak pieczony z frytkami

Nawet człowiek zdrowo odżywiający się, musi czasami zjeść coś na zróżnicowanie swojej diety ;) U mnie padło na amerykańską "fantazję" (cudzystów dlatego, że próżno szukać w Stanach rodowitej
fantazji kulinarnej, prędzej będzie to 'cziken', tłuszcz, tłuszcz i frytki ociekające tłuszczem, ewentualnie hamburger, oczywiście maksitłuszczowy). Ale bez narzekania, w końcu dziś przepis prosto z kraju Obamy!

Udko z kurczaka pieczone z frytkami i surówką

Składniki (na 2 porcje):
- dwa udka z kurczaka
- 0,5 kg frytek
Marynata:
-  2 łyżki oleju rzepakowego
 - sok z dwóch plasterków cytryny
- dwa ząbki czosnku (wyciśnięte)
- zioła prowansalskie
- pieprz ziołowy
Surówka:
- 1/4 młodej kapusty
- pół marchewki
- ćwierć pora
- pół selera

Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
Składniki na marynatę mieszam w salaterce, wkładam na kwadrans do lodówki.
Udka (umyte i  oczyszczone) wkładam do szklanego naczynia, w którym będę je piekła i nacieram dokładnie marynatą. Wstawiam do piekarnika na 1,2-1,5 godziny w połowie czasu przekładam mięso na drugą stronę). W tym czasie biorę się za surówkę. Myję kapustę i ścieram na tarce o małych oczkach. podobnie robię z marchewką, selerem i porem. Przyprawiam i gotowe.
Teraz czas na kurczaka - ostatnie 10 minut w piekarniku trzymam udka na funkcji górnego opiekacza - wtedy mam pewność, że skóra będzie chrupiąca, ale mięso się nie wysuszy. Wyjmuję, doprawiam jeszcze ziołami i amerykańska uczta gotowa.



-

Komentarze

Popularne posty