Pożywne śniadanie, czyli placuszki z pestkami dyni i rukolą

 To jeden z tych przepisów, które powstają w sytuacjach podbramkowych w stylu "pusta lodówka vol. MXXV". Zamiast jednak lodówki, tego poranka bohaterem był pusty chlebak. Jako że moja Druga Połówka Jabłka Życiowego uwielbia na śniadanie tosty, bułki i wszystko co chrupie i jest przy okazji pieczywem, stanęłam przed nie lada wyzwaniem, żeby wymarzony posiłek zastąpić jeszcze lepszym albo chociaż takim samym pomysłem. Tak powstały tytułowe placuszki, które jak się okazało, pokonały całą piekarnianą artylerię.

Placuszki z pestkami dyni w pomidorach

Składniki (na 6 placuszków):
- 300g mąki
- 0,5 szklanki wody
- dwa jajka
- olej rzepakowy
- 100g pestek dyni
- dwa duże pomidory
- mała cukinia
- rukola
- przypawa lubczykowa
- pieprz ziołowy
- sól

Cztery pierwsze składniki łączymy w misce i ubijamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy z masy okręgi, posypujemy każdy pestkami i smażymy po trzy/cztery sztuki za jednym zamachem. Po ok. 4 minutach przerzucamy na drugą stronę i ją też posypujemy dynią. Osuszamy na ręczniku papierowym po wyjęciu, ale patelni nie zdejmujemy z ognia, tylko wrzucamy na nią okrojone w plasterki pomidory i cukinię. Doprawiamy przyprawami, a dodatkowo możemy też dodać troszkę keczupu i szczypiorku. Wykładamy na placuszki i posypujemy porwaną rukolą - śniadanie gotowe!


Komentarze

Popularne posty