La colazione italiana, czyli ciabatta z bazylią

Ciabatta we Włoszech jest tym, czym bagietka we Francji - ulubiona, tradycyjna, najlepiej na śniadanie. Dziury w środku, indywidualny posmak i nieregularny kształt - to charakteryzuje to proste w wykonaniu pieczywo pochodzące z Północnej Italii. Przepis nie jest praco-, choć czasochłonny. Jednak czego się nie robi dla zdrowego pieczywa i jego zapachu wprost z domowego piekarnika?

Ciabatta z bazylią

Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- bazylia
- 300 ml wody
- łyżka drożdży instant
- łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek

Mieszamy dokładnie drożdże z wodą, dodajemy połowę mąki i znów mieszamy. Następnie przykrywamy folią i odstawiamy na około 2 godziny - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, oliwę i resztę mąki, powinno być ono gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Ciasto dzielimy na około 10 części, a potem formujemy umączonymi rękoma bułki i układamy na blasze w dużych odstępach. Posypujemy mąką oraz suszoną bazylią, przykrywamy wszystko folią. Odstawiamy jeszcze raz  (uf, ostatni) do wyrośnięcia na pół godziny
Pieczemy w nagrzanym na 230 stopni piekarniku około 20 minut. Studzimy w otwartym, na blaszce.





Komentarze

Popularne posty