Bałkańskie rewolucje, czyli ziemniaki smażone z fetą

To pyszne, a jakże proste w wykonaniu danie odkryłam przez przypadek - akurat naszło mnie na smażone ziemniaki, a że akurat też chciałam zrobić sałatkę grecką, do jednego przyczepił się kawałek sera... Na patelni zaczą wydzielać tak piękny zapach, że musiałam w ten sposób połączyć resztę ziemniaków. Wyszła pyszna wegetariańska potrawka, której przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut.

Składniki (porcja dla 2 osób):
- 0,7 kg umytych, ugotowanych w łupinkach ziemniaków
- ser feta w kostce (najlepiej taki na wagę)
- koperek
- olej rzepakowy
- sól

Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości) i wrzucamy na patelnię na olej rzepakowy.  Mieszamy szpachelką, możemy teraz dodać też koperek jeśli lubimy chrupiący.  Po 7 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dalej mieszamy. Po trzech minutach wykładamy danie na talerze i spożywamy sosem lub z sosem (polecam czosnkowy).



Komentarze

Popularne posty