Wege znaczy smacznie, czyli kotlety sojowe w sałatce z nietypowym sosem

Do kotletów sojowych przekonywałam się długo, ale skutecznie. Podobno można je albo kochać albo nienawidzić, ale ja po prostu - lubię. Poniższy przepis to mój ulubiony sposób podania "wegetariańskich kotletów", w sumie wciąż modyfikowany przez upodobania.

Kotlety sojowe w sałatce z sosem czosnkowym

Składniki:
- paczka kotletów sojowych
- miks sałat (np. rzymska, radicchio i endywia)
- serek ziarnisty (150g)
- dwa ząbki czosnku
- 100 ml. jogurtu naturalnego
- mała cebula
- 3 łyżki mąki na panierkę
- przyprawa z susoznych warzyw
- ogórek zielony
- olej rzepakowy
- sól

Kotlety gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej panierujemy kotlety w mące, przyprawiamy solą i przyprawą i wrzucamy na tłuszcz. Trzymamy aż z każdej strony zrobią się rumiane. Trzy minuty przed końcem wrzucamy do nich pokrojoną w prążki cebulkę.
Sałaty rwiemy na kawałki, wkładamy do miski. Dorzucamy pokrojonego w kostkę bądź plasterki ogórka. Dodajemy do miski kotlety.
Teraz czas na sos. Łączymy serek, jogurt i przeciśnięte ząbki czosnku w miseczce. Mieszamy dokładnie i polewamy sałatkę z kotletami. Teraz tylko zjadać!






Komentarze

Popularne posty