This time for Arabia, czyli tortilla z kurczakiem po arabsku

Oto i nadszedł czas na Afrykę. Arabskie potrawy głównie kojarzą się z hummusem i falafelem, shoarmą, i przede wszystkim kebabem. Ile regionów świata arabskiego, tyle odmian potraw, ale kebab chyba już zawsze będzie na pierwszym miejscu listy skojarzeń z jego kuchnią. Czy to źle czy dobrze - osąd pozostawiam Wam, drodzy Czytelnicy.
Dziś rzecz nie będzie jednak o najsłynniejszym daniu kuchni arabskiej, a o wariacji na temat tortilli. Swoją drogą bardzo lubię podstawy potraw, które można wypełnić lub zmodyfikować tak, że przedstawią swoim smakiem niemal każdą kuchnię świata. Tak jest właśnie z tym prostym w składzie, a jak niesamowitym w potencjale plackiem.

Tortilla po arabsku z kurczakiem

Składniki
- 2 tortille (ile placków, tyle zrobimy przekąsek) - przepis na ręcznie robioną tutaj
- czerwona papryka
- średnia cebula
- połowa cukinii
- dwa pomidory
- 150g kurczaka
- szafran
- olej rzepakowy
- keczup (dwie łyżki)
- jogurt (100ml)
- pieprz, sól

Kurczaka kroimy na kawałki, przesmażamy na oleju. Następnie wkładamy na patelnię pokrojone w kostkę warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy będą miękkie, zdejmujemy z ognia. Keczup łączymy z jogurtem i szafranem, mieszamy dokładnie z warzywami i kurczakiem. Na tortille wkładamy farsz, następnie zawijamy i kładziemy do piekarnika nastawionego na 160 stopni na 10 min. Gdy się zarumienią, wyjmujemy. Spożywamy na gorąco (choć letnie też są przepyszne!).









Komentarze

Popularne posty