Pachnąco i sycąco, czyli zapiekane ziemniaki z sosem serowym

Jakie jest najlepsze warzywo świata? Ziemniaki! :) Smażone, puree, grillowane, faszerowane, zapiekane w folii... Właśnie dziś czas na tą ostatnią wersję ziemniaczaną. Mimo swojej niesamowitości (bo jaki tam ryż czy makaron da nam tak długie uczucie sytości?) dziś pan ziemniak nie będzie jednak bohaterem. Zostanie nim... sos serowy.

Ziemniaki zapiekane w folii z sosem serowym
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (odmiana do pieczenia)
- duża cebula pokrojona w prążki
- pół łyżki masła
- pół łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 100g startego sera cheddar (może być też inny byle o wyrazistym smaku)
- sól
- pieprz ziołowy.
Ziemniaki gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Zawijamy w folię aluminiową po 3 czy 4 sztuki i wkładamy na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Na patelni przesmażamy cebulę. W tym czasie możemy wziąć się za sos.
Topimy masło na patelni, dodajemy mąkę i trzymamy przez ok. 2 minuty. Zestawiamy z ognia. Dodajemy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 minut, przyprawiamy po czym dodajemy ser i zestawiamy z ognia. (ser powinien się rozpuścić). Przelewamy do sosjerki, a ziemniaczki wykładamy z piekarnika i folii. Mmmm co za zapachy! :)




Komentarze

Popularne posty