Grecko-polske wesele part II, czyli tzatziki z pietruszką i oliwą

Tzatziki (czyt. cacyki) to popularny już nie tylko w Grecji dodatek zarówno do dań głównych, jak i sałat czy przekąsek. Doskonały do zapiekanych ziemniaków, ale i gyrosa. W moim przepisie występuje ocet jabłkowy, ale można go podać także z winnym, a zamiast pietruszki rewelacyjnie sprawdza się też koperek lub szczypiorek.

Tzatziki z pietruszką i oliwą

Składniki:
- jogurt typu greckiego (400ml)
- dwie łyżeckzi oliwy extra virgin
- kilka kropel octu jabłkowego
- dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- średniej wielkości obrany ogórek
- garść pietruszki

Jogurt mieszamy z oliwą i octem, dokładamy następnie czosnek i startego na tarce o jak najcieńszych oczkach ogórka. Mieszamy dokładnie dodając pokrojoną pietruszkę. Ozdabiamy według znana, podajemy w salaterce.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty