Polsko-greckie wesele, czyli zupa kalafiorowa z serem feta

Na ten przepis wpadłam jedząc zupę krem z serem feta w jednej z warszawskich restauracji, który podany był obok bulionówki. Po wymieszaniu go z zupą otrzymałam pyszny, zupełnie inny smak. Postanowiłam wykorzysta to odkrycie i tak oto powstał poniższy przepis. Zamiast kaszy można w nim użyć ziemniaków lub dowolnych klusek. Bardzo ważne jednak jest, żeby zupy nie solić, bo ser feta doskonale spełnia to zadanie.

Zupa kalafiorowa z serem feta i kaszą jaglaną

Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- jeden kalafior podzielony na różyczki
- 400g kaszy jaglanej
- przyprawa Jarzynka
- 200g sera feta

Kalafior blanszujemy w nieosolonej wodzie, odcedzamy. Do bulionu wkładamy jego różyczki, przyprawę, fetę, a na końcu kaszę. Gotujemy wszytko ok. 10 minut. Zupa gotowa.








Komentarze

Popularne posty