Sweet afternoon, czyli racuszki jabłkowe z cynamonem

Z jabłkowymi racuszkami mam bardzo dobre wspomnienia - nauczyła mnie ich Mama i swego czasu często je jadłyśmy. Dodawałyśmy jednak powideł zamiast cynamonu i taką wersję też polecam. Można posypać je cukrem pudrem czy polać syropem malinowym - wszystkie chwyty dozwolone ;) Chrupiące i, w odróżnieniu od trakcyjnych placków, pulchne racuchy to świetny pomysł na podwieczorek.

 Składniki (na ok. sporych 8 racuszków):
- 400g mąki
- dwa białka
- szklanka mleka
- jedno żółtko
- dwa jabłka
- cukier
- cynamon
 - olej rzepakowy
- sól
- jogurt

Mąkę przesiewamy do miski, dokładnie mieszamy z mlekiem i żółtkiem i szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą. Na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłka i dodajemy do masy, cały czas ostrożnie mieszając. Racuszki kładziemy za pomocą łyżki (wygodnie też robić to mała chochelką) na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na zloty kolor. Podajemy posypane cynamonem z jogurtem i cukrem. Mniam!






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty