Zdrowo i kolorowo, czyli fioletowe gołąbki z kaszą jaglaną


Skadniki:
-czerwona kapusta stożkowa
- 400g kaszy jaglanej
- mieszanka marchewki z groszkiem
- duza cebula biała
- przyprawa z suszonych warzyw
- czosnek
- 100 ml jogurtu
- sól, pieprz

Z kapusty zdejmujemy kolejno liście, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości (lub go uzyskana koloru fioletu). Kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody, czekamy  gdy woda się zagotuje i zostawiamy pod przykryciem aż woda wsiąknie w ziarna. W tym czasie gotujemy groszek z marchewką i przesypujemy do miski. Następnie dodajemy kaszę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt i posiekaną cebulę. Wszystko doprawiamy. Następnie na liście kapusty kładziemy farsz i zawijamy kolejno kształtne gołąbki. Wsadzamy do piekarnika n 10 minut na 180 stopni (kapusta wtedy osiągnie piękną granatowo-fioletową barwę!) i... gotowe. :)


Komentarze

Popularne posty