Celebrujmy świeżość warzyw, czyli sałatka ogrodnika

Nie wiem, czy jest coś, co jem częściej niż sałatkę. Najlepiej ze świeżymi pieczarkami, pomidorem i mozzarellą. Taką właśnie kombinację dziś Wam przedstawię. Zdrowa, odżywcza i lekkostrawna. Świetna jako dodatek do dań lub solo na podwieczorek czy lekką kolację.

Sałatka ogrodnika z mozzarellą i pestkami słonecznika (porcja dla 3 osób)
Składniki:
- trzy pomidory
- ogórek zielony
- główka sałaty głowiastej
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- dwie kulki mozzarelli
- 500g świeżych pieczarek
- dwie małe czerwone cebule
- dwie garście pestek słonecznika
- sól, pieprz ziołowy
- koperek
- łyżka jogurtu




Sałatkę rwiemy z palcach, wrzucamy do dużej miski skrapiamy oliwą z oliwek. Pomidory, ogórki cebule, pieczarki kroimy w kostkę, wsypujemy do miski. Mozzarelle kroimy w jak najcieńsze plasterki. Wszystko mieszamy z pozostałymi składnikami, posypujemy koperkiem. Zamiast mozzarelli świetnie pasuje też Grana Padano. Zresztą, sałatkę można modyfikować wedle własnego uznania (np. zamiast ogórka świeżego, dać małosolne).
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty