Hiszpańsko-polskie fantazje, czyli quesadillas z ziemniakami

Mimo że Hiszpania w zaskakująco odpadła z tegorocznego Mundialu, a nasz kraj w ogóle nie zdołał przejść eliminacji, w mojej kuchni są ciągle w grze. ;) Ponieważ uwielbiam ziemniaki (nie lubię, nie przepadam, ale wprost darzę je uwielbieniem), a hiszpańskie smaki też dawno przypadły mi do gustu, postanowiłam je lekko przemieszać. Co z tego wyszło? Oceńcie sami Waszymi podniebieniami.


Quesadillas z ziemniakami i warzywami 

Składniki na 6 tortilli:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka ciepłej wody
- pół szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- papryka czerwona
- trzy ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry
- dwa wyciśnięte ząbki czosnku
- dwie łyżki keczupu
- zioła prowansalskie, sól


Najpierw zabieram się za farsz, ponieważ przygotowuje się najszybciej, a i dodatki, i tortille smażę na jednej patelni. Wkładamy składniki na farsz na rozgrzaną patelnię, dusimy pod przykryciem często mieszając i lekko soląc, dodajemy także przyprawy. Po ok. 10 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, wykładamy zawartość do miski i bierzemy się za działanie główne - lepienie ciasta. Trudno nazwać tę czynność estetyczną, ale według mnie w kuchni czasem trzeba się ubrudzić :)
Składniki na tortille łączymy w misce i urabiamy ręką tak, by powstało zwarte elastyczne ciasto-kulka.






Dzielimy je na 6 w miarę równych kulek. Kolejno bierzemy po jednej  na blat, przysypujemy mąką i wałkujemy tak by powstał okrąg, który zmieści się na naszą patelnię. 


Następnie wrzucamy go na rozgrzaną i suchą 'smależnicę' i rumienimy z dwóch stron (ja trzymam 2-3 minuty) aż powstaną charakterystyczne piegi. Zrzucamy następnie z patelni na talerz. Tak robimy z pozostałymi kulkami. 

Następnie kładziemy po 3 totrille obok siebie i smarujemy farszem. Pozostałymi plackami przykrywamy każdy. Teraz tylko pokroić je na cztery części (jak pizzę), wrzucić na dwie minuty na patelnię i quesadillas gotowe! 



Można zajadać z keczupem lub wybranym deepem :)



Hasta luego!









Komentarze

Popularne posty