Zdrowie na talerzu, czyli zapiekanka z cukinii z kaszą gryczaną

Bohaterką dzisiejszego wpisu jest cukinia. Nie należy ona do warzyw, które intensywnie pachną i raczą nas wyjątkowo charakterystycznym smakiem, a jednak cukinia zyskała sympatię nie tylko na południu i wschodzie Europy ale także w środkowej części kontynentu. Ta odmiana dyni to dosłownie zdrowie na talerzu, do tego niskokaloryczne. Zdecydowanie najbardziej lubię pieczoną, bo wtedy (oprócz tego że najzdrowsza) ma wyrazisty smak, a Wy?

Zapiekanka z cukinii z kaszą gryczaną

Składniki:
- duża cukinia
- 500g kaszy gryczanej niepalonej
- papryka czerwona
- puszka kukrydzy
- ząbek zosnku
- rukola do przybrania

Cukinię kroimy na pół i lekko drążymy. Czosnek przeciskamy przez praskę i kładziemy na każdej połówce. Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu, część kładziemy na cukinii. Paprykę kroimy w kostkę, również dodajemy na zapiekankę. Kukurydzę odsączamy kładziemy razem z papryką. Zapiekanki wkładamy do piekarnika na 20 minut na 170 stopni. Podajemy z rukolą i resztą kaszy.


Komentarze

Popularne posty