Lekko i zdrowo, czyli pomidory i pieczarki faszerowane kaszą gryczaną
Lato w pełni; żar leje się z nieba podgrzewając akweny aż chce się poleżeć (czy nawet wykąpać) nad brzegiem. Jednak na plaży /nad jeziorem chodzenie w czymś innym niż kostium kąpielowy jest nie tyle ekscentryczne, co niepraktyczne. Znowuż żeby pokazać trochę ciałka, należałoby się postarać, żeby jakoś ono wyglądało ;). Dzisiejszy przepis skierowany jest nie tylko do tych dbających o linię, ale także o właściwości zdrowotne spożywanych posiłków (o kaszy gryczanej piszę tutaj)
Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną
Składniki (porcja dla jednej osoby):
- dwa duże pomidory (najlepiej odmiany bawole serce)
- trzy pieczarki
- 300g kaszy gryczanej niepalonej
- jedna marchewka
- pół pora
- seler naciowy
- groszek
- czosnek
- jogurt
- natka pietruszki
- suszone pomidory z bazylią (przyprawa)
- sol, pieprz
Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu, zostawiamy w garnku (powinna wciągnąć wodę). Następnie blanszujemy marchewkę, pora, groszek oraz seler naciowy w osobnym garnku. W tym czasie możemy przygotować sos - zmieszać jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory myjemy, wycieramy, odcinamy górną część i drążymy w środku. Pieczarki również myjemy i drążymy od trzonków. Kaszę przesypujemy do miski, łączymy z warzywami, przyprawiamy, dodajemy sos. Farsz wkładamy do pomidorów, które następnie lądują w piekarniku (ja piekę je w naczyniu szklanym) na 20 min. w temperaturze 160 stopni. Wystawiamy, posypujemy pietruszką.
Część farszu można zostawić i podawać z nim osobnym pomidory.
Smacznego i zdrowego!
Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną
Składniki (porcja dla jednej osoby):
- dwa duże pomidory (najlepiej odmiany bawole serce)
- trzy pieczarki
- 300g kaszy gryczanej niepalonej
- jedna marchewka
- pół pora
- seler naciowy
- groszek
- czosnek
- jogurt
- natka pietruszki
- suszone pomidory z bazylią (przyprawa)
- sol, pieprz
Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu, zostawiamy w garnku (powinna wciągnąć wodę). Następnie blanszujemy marchewkę, pora, groszek oraz seler naciowy w osobnym garnku. W tym czasie możemy przygotować sos - zmieszać jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory myjemy, wycieramy, odcinamy górną część i drążymy w środku. Pieczarki również myjemy i drążymy od trzonków. Kaszę przesypujemy do miski, łączymy z warzywami, przyprawiamy, dodajemy sos. Farsz wkładamy do pomidorów, które następnie lądują w piekarniku (ja piekę je w naczyniu szklanym) na 20 min. w temperaturze 160 stopni. Wystawiamy, posypujemy pietruszką.
Część farszu można zostawić i podawać z nim osobnym pomidory.
Smacznego i zdrowego!
Komentarze
Prześlij komentarz