Zew ojczyzny, czyli krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokietów w mniej niż 20 minut zrobić się nie da, ale dla ich smaku warto czasem trochę dłużej postać "nad garami". Popularne tak w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej, cieszą się powodzeniem na polskich stołach. I nie tylko. Ponieważ krokiet to nic innego jak przesmażony i "sfarszowany" naleśnik (którego historia sięga podobno aż starożytności!), krokietopodobne potrawy są też częstymi gośćmi w kuchni chińskiej, francuskiej czy rosyjskiej.

Krokiety z kapustą i pieczarkami

 Składniki (na 6 sztuk dużych krokietów):
- 6 usmażonych naleśników (dość cienko)
- kapusta kiszona (800g.)
- 500g pieczarek
- pół łyżeczki cukru
- sól
- przyprawa lubczykowa
- olej rzepakowy
- jajko
- bułka tarta

Kapustę odsączamy na sitku, gotujmy w osolonej wodzie do miękkości i uzyskania ciemniejszego koloru (ok 1,2h). Pieczarki z czosnkiem i cebulą przesmażamy, dodajemy kapustę przyprawiamy i dusimy ok. 20 minut. Zdejmujemy z ognia. Farsz nakładamy na naleśnik, następnie zawijamy boki do środka, a potem zawijamy w rulonik. W głębokim talerzu rozbijamy i roztrzepujemy jajko, a blat posypujemy bułka i po kolei panierujemy krokiety. Kładziemy je na gorący olej i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony.









Komentarze

  1. uwielbiam krokiety, dziękuję za przepis, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas szczególnie mój mąż uwielbia takie krokiety. więc przepis na pewno się przyda :-) dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm takie jedzeniowe klimaty to ja uwielbiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis :) muszę go koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty