Grecki dla zmęczonych, czyli gyros drobiowy z bakłażanem

 Dziś pomysł na szybki i smaczny obiad. Nie mam tu na myśli fast foodu, choć danie to jest jednym z najpopularniejszych szybkich posiłków, i to nie tylko w naszym kraju. Chodzi raczej o czas przygotowania, a więc stania "nad garami", które szczególnie po powrocie z pracy, zapewne ulubionym zajęciem Czytelników nie jest. Dzisiaj pomysł na gyros drobiowy z ryżem, nutką czosnku i (jakbym mogła zrezygnować z mojego upodobania do modyfikacji) bakłażanem.

Gyros drobiowy z bakłażanem i cukinią

Składniki (na dwie porcje):
- pierś z kurczaka
-  400g ryżu
- mały bakłażan
- mała cukinia
 - jedna biała cebula
- 10 truskawkowych pomidorków
 - dwa wyciśnięte ząbki czosnku
- przyprawa gyros
- olej rzepakowy
- sól, pieprz ziołowy

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie możemy przyszykować warzywa - pokroić w kostkę cukinie, bakłażan, paprykę, pomidorki,cebulę i czosnek. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy grubo przyprawą do gyrosa i wrzucamy do na patelnię razem z czosnkiem uprzednio zeszklonym na oleju rzepakowym. Kiedy mięso trochę się zarumieni, wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, następnie na kolejne 5 minut dodajemy ryż, przyprawiamy solą i pieprzem dusimy wszystko razem.
Danie gotowe!




Komentarze

Popularne posty