Indyjskie klimaty, czyli smażony makaron curry z kardamonem i warzywami

Namaste!, jak to mawiają w krajach indyjskich, czyli ogólnie rzecz biorąc "witajcie". Nie będę mydlić oczu, że nauczyłam się tego w odległym kraju indyjskojęzycznym - wystarczyło przejść się do jednej ze stołecznych knajpek serwującej dania z tej części Azji Południowej. Dziś więc Indie "na domowo", choć raczej fast niż slow - przyrządzanie potrawy powinno zająć nie więcej niż 20 minut.

Makaron curry po indyjsku z kardamonem i warzywami

Składniki (porcja dla 2 osób):
- cienki i długi makaron w stylu wschodnim
- mała czerwona papryka
- drobno posiekana marchewka
- pół cukinii
- 1 duża cebula
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki kardamonu
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- pół szklanki warzywnego bulionu
- dwie szczypty soli
 
 Do gorącego bulionu wrzucamy przyprawy i porządnie mieszamy. Makaron gotujemy na miękko, odcedzamy. Warzywa (cebulę, cukinię, paprykę) kroimy w paski lub prążki i przesmażamy bez oleju. Na patelnię dodajemy makaron, podlewamy sosem z bulionu i przypraw i smażymy ok. 10 minut. India dinner gotowy.


Komentarze

Popularne posty