Olej rzepakowy - polska oliwa z oliwek

Jeszcze tak niedawno uznawano go za niezdrowy tłuszcz, ale niech biją się w piersi wszyscy, którzy oczerniali to zjawisko jakim jest olej rzepakowy.
Co jest w nim tak niesamowitego, że badacze, specjaliści od żywienia i dietetycy polecają go bardziej niż oliwę z oliwek? Przede wszystkim najbardziej pożądane kwasy - z grup omega-3 i omega-6, które są niezbędne w naszej diecie. Za tym idzie działanie prozdrowotne - prowadzone niedawno badania wykazały, że spożywanie oleju rzepakowego wpływa na lepszą pracę mózgu, wzrost inteligencji oraz chroni przed cukrzycą i związanymi z nią chorobami nerek. Ponadto ma w swoim składzie sterole roślinne, przewyższając w ten sposób takie oleje jak lniany, słonecznikowy czy winogronowy. Rola steroli w organizmie jest bardzo ważna, a polega na ograniczaniu wchłaniania cholesterolu. Obfituje także w witaminę E (witamina młodości), K (krzepliwość krwi, ochrona przed zwapnieniem) oraz A (wzmacnia wzrok, poprawia wygląd skóry). Z racji tego, że łatwo się go odsącza, wpływa pozytywnie na odchudzanie. Używajmy go więc nie tylko dla zdrowia, ale i urody.
Następną zaletą jest niewątpliwie jego wydajność - z racji, że nie przenosi zapachów, można smażyć na nim dwie potrawy po sobie. co więcej - można go używać jako dodatek na zimno - do sosów czy deepów do sałatek lub innych potraw.
Przyznam szczerze, że do jego specyficznego smaku nie przyzwyczaiłam się od razu, ale teraz nie wyobrażam sobie innego towarzysza do smażenia, pieczenia i innych olejopotrzebnych czynności kulinarnych.

Jeśli już smażyć, to na "rzepaku"! :)




Komentarze

Popularne posty