Subway po polsku, czyli domowy sandwicz wege
Któż nie zna popularnej sieci kanapek (a ostatnio też wrapów i sałatek) "Subway"? Niestety napompowane chemią pieczywo, wyroby seropodobne i leżące całymi dniami warzywa nie zgrywają się bynajmniej z reklamowymi sloganami "świeży" i "zdrowy". Jak więc z pomysłu nad fast food zrobić zdrowe, pożywne śniadanie? Oto odpowiedź.
Sandwicz wege z serem i oliwą
Składniki (na 1 sandwicz):
- bułka żytnia z ziarnai (długa)
- cztery plastry pomidora
- ctery plastry ogórka
- kilka krazków ebuli
- dwa plastry żółtego sera
- łyżeczka keczupu
- pół łyżeczki domowego majonezu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sałata głowiasta
- oregano
Bułką przekrajemy na na pół, smarujemy oliwą, wkładamy do niej ser i pozostałe dodatki. Następnie smarujemy majonezem a z wierzchu keczupem i doprawiamy. Zawijamy w folię, pieczemy 5 minut w temperaturze 180 stopni, przyprawiamy sałatą i jeszcze jedną porcją keczupu. Ot, cała filozofia :)
Komentarze
Prześlij komentarz