"Ty jesteś jak zdrowie...", czyli chłodnik litewski
Smak lata... Coś zimniejszego niż kurczak z rożna, coś lżejszego niż schabowy w panierce... I oto mamy idealnego kandydata - chłodnik litewski.
Chłodnik litewski z jajkiem
Składniki (na porcje dla 3 osób):
- 3 buraki
- 2 duże jogurty - 3 jajka
- 2 ogórki zielone, obrane
- kilka świeżych rzodkiewek
- botwinka
- kilka świeżych rzodkiewek
- botwinka
- koperek
- łyżka soku z cytryny do zakwaszenia
- sól, pieprz
Ogórki, buraki, botwinkę i rzodkiewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Buraki i botwinkę gotujemy do miękkości. Jajka kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki łączymy w wysokiej misce i mieszamy. Posolić do smaku. Wstawić do lodówki na min 2 godz. Doprawiamy do smaku, możemy teraz dodać sok z cytryny. Schładzamy godzinę w lodówce. Podajemy z ćwiartkami jajka i koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz