Francuskie rozkosze podniebienia, czyli zupa cebulowa z serem brie

Miłość kulinarna po francusku to nie tylko żabie udka i ślimaki ale także przepyszne zupy. Mimo iż cebulowa wywodzi się z rustykalnej, a więc prostej kuchni, to potrafi zaskoczyć szlachetnością. W moim przepisie nie ma białego wina jest za to oliwa z oliwek, ser brie i kasza gryczana. Skusicie się?

Zupa cebulowa z serem brie i kaszą gryczaną

Składniki (porcja dla dwóch osób):
- trzy duże cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 200g kaszy gryczanej
- 800 ml bulionu
- ser brie (ok. 200g)
- tymianek, koperek
- szczypta suszonej cebuli
- pieprz, sól

Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Wrzucamy do bulionu razem z ugotowaną kaszą. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie wrzucamy pokrojony jak najdrobniej brie. Czekamy aż ser się rozpuści i przyprawiamy. Podajemy przybraną koperkiem.








Komentarze

Popularne posty