Jak u Mamy, czyli purée ziemniaczane z koperkiem

Niezawodny, prosty i szybki sposób na letni i lekki obiad? Jajko z ziemniaczkami - dziś w odsłonie sadzonej z purée. A jeśli komuś tradycja nie wystarcza, polecam dodanie selera (lub marchewki) i utłuczenie go razem z ziemniakami. Tego dania nie wyobrażam sobie bez świeżego koperku, docenianego już w starożytności, a według Biblii służącego kiedyś jako... środek płatniczy. Dziś to raczej bogactwo zdrowia, ale przecież wiadomo, że zdrowie jest bezcenne i za żaden koper go nie kupisz. ;)




Jajko z purée ziemniaczanym

Składniki:
  • 2 jajka sadzone  
    1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • garść posiekanego koperku
  • sól
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować. Ugnieść tłuczkiem, dodać mleko, koperek, wymieszać. Wyrównać powierzchnię ziemniaków, zrobić dołek, dodać łyżkę masła i wymieszać ponownie. 


Komentarze

Popularne posty