Z dzikiej Amazonii, czyli sałatka z kiełkami i proszkiem acai

Jagody acai podbijają ostatnio kulinarny świat - do niedawna znane tylko rdzennym mieszkańcom Amazonii, dziś można spotkać je w formie soków, koktajli, kaw, tabletek, powlekanych kapsułek, proszku czy suszu. Ze względu na właściwości lecznicze i odżywcze, te owoce prawie 20-mtrowych palm brazylijskich, szybko zyskały popularność i uznanie dietetyków. W przepisie wykorzystałam proszek z acai od firmy D'EKO





Sałatka z kiełkami i proszkiem acai

Składniki:

- sałata masłowa
- ser feta z ziołami
- kiełki 
- 2 pomidory malinowe
- proszek z acai 
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Sałatę porwać w palcach, skropić oliwą, połączyć z serem, pomidorami pokrojonymi w kostkę i kiełkami. Posypać łyżeczką proszku z acai i przyprawić.


Komentarze

Popularne posty