W warzywach siła, czyli zapiekanka z jarzyn z pieczarkami

W ten weekend na moim stole królują jarzyny, a szczególnie, jako pojęcie odrzędne (le nie smak!) - ziemniak. Zapiekanka z warzyw może zastąpiić pełnoprawny obiad, z racji sytości i wartości odżywczych, nie mówiąc o tych zdrowotnych, bo na pewno pod tym kątem przebija schaboszczaka. Moc witaminy C w papryce i pietruszce, odchudzająco-zdrowotne właściwości selera, lecznicza siła cebuli, czosnku i pora... Chyba nie muszę przekonywać dalej? :)

Zapiekanka z jarzyn z pieczarkami sosem czosnkowym

Składniki (porcja dla 2 osób):
- 1 kg ugotowanych w łupinach ziemniaków
- mały por pokrojony w prążki
- czerwona papryka pokrojona
- pęczek pietruszki
 -trzy gałązki posiekanego selera naciowego
- 300g pieczarek pokrojonych w kostkę
- sól, zioła prowansalskie
- duża cebula
- olej rzepakowy
- sos czosnkowy (przepis tutaj)

Ziemniaki, paprykę, por pieczarki i seler naciowy przyprawiamy, przesmażamy na oleju. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożone cebulą pokrojoną w prążki i polewamy lekko sosem czosnkowym. Następnie dodajemy jeszcze soli, zapiekamy w piekarniku ok. 20 min w temperaturze 160 stopni. Przyprawiamy porwaną pietruszką. Podajemy z sałatką grecką i sosem.




Komentarze

Popularne posty