Flower day, czyli placuszki jabłkowe z cukrem

Któż nie lubi kwiatów? Śmiało stwierdzę, że nawet męska część publiczności docenia ich urodę, zapach i delikatność. Nie szkodzi nawet, gdy przy stole zachowują głównie pierwszą cechę - je się przecież również oczami. I chociaż takie ozdoby jak kwiatki cukrowe, karmelowe czy waflowe są spotykane głównie na tortach czy uroczystych deserach, warto nacieszyć oczy przed jedzeniem taką dekoracją również zwykłego dnia.

Placuszki jabłkowe z cukrem

Składniki (na o. 6 placuszków):
- jajko
- 300g mąki
- 0,3ml mleka
-0,2 ml wody
- jedno duże jabłko
- olej rzepakowy
- cukier
- waflowe kwiatki do przybrania

Z mąki, mleka, wody i jajka robimy jednolitą masę, mieszamy trzepaczką ok. 2 minut. Ma być lekka. Dorzucamy starte ze skórką jabłko, ostrożnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy okręgi lub owale łyżką, smażymy po ok. 3 minuty a każdej stronie, do uzyskania rumianego koloru. Podajemy posypane cukrem i przybrane dekoracją cukrową.





Komentarze

Popularne posty