Gusto italiano, czyli pizza z serem i rukolą

Nie jestem jednym z tych szczęśliwców, którym ciasto na pizzę wyszło od razu odpowiednio cienkie i chrupiące po bokach. Ale z drugiej strony - co nas nie zabije, to nas wzmocni (przekładając na kuchenne "co nas nie przypali, to ocali"). Tak więc z większym trudem (oprócz sporej dawki nerwów) na końcu przychodzi i większa gratyfikacja. Jaki jest sekret cienkiego ciasta prosto jak z włoskiej pizzerii? Nie odkładamy go od wyrośnięcia, tylko od razu kładziemy na blachę.




Pizza z serem i rukolą
 
Składniki:
- pół szklanki letniej wody
- 25g drożdży
- 1 szklanka mąki tortowej
- łyżeczka oleju rzepakowego
- starty ser (ok. 150g)
-  keczup
- kilka listków rukoli
- oregano
- zioła prowansalskie

Drożdże kruszymy do szklanki dolewając letniej wody. Dosypujemy płaską łyżeczkę cukru i intensywnie mieszamy. Czekamy od drożdże się rozpuszczą - nie może być widać grudek. Wlewamy zawartość szklanki do miski z mąką i olejem. Całość mieszamy aż do momentu uzyskania nie przywierającego do miseczki ciasta - trwa to ok. kwadrans. Smarujemy ciasto ketchupem, posypujemy serem i przyprawami.
Wstawiamy pizzę do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni na 17 -20 minut. Podajemy z rukolą.


Komentarze

Popularne posty