Die Forelle, czyli pstrąg pieczony faszerowany czosnkiem

Jeśli dobrze przypatrzeć się pstrągowi, po chwili widać, że jest to ryba drapieżna. Ostre zęby
 i torpedowaty kształt ciała nie świadczą bynajmniej o tym, że jest to przyjazny osobnik. Co ciekawe, pstrąg uprawia rybi "kanibalizm", a więc je słodkowodnych przedstawicieli kręgowców. Może przez to jest jeszcze zdrowszy? ;)

Pstrąg pieczony faszerowany czosnkiem

Składniki (porcja dla 2 osób):
- dwa świeże pstrągi
- dwie gałązki koperku
- dwa ząbki czosnku
- cztery rzodkiewki
- łyżeczka masła
- dwa liście sałaty
- szczypiorek
- sól
- przyprawa Alaska

Pstrąga myjemy, suszymy, faszerujemy czonskiem, koperkiem i smarujemy ziołami, a nasępnie odkładamy, żeby "przesiąkł". Następnie pieczemy w tempratrz 170 stopni na termoooniegu ok. 25 minut - do czasu aż mięso będzie miękkie, a skórka lekko chrupka. Rzodkiewki nacinamy od góry nożykiem, natępnie wkładamy masło. Talerze dkeorujemy dodatkowo sałatai  szczypiorkiem.
Wyjmujemy pstrąga z piekarnika, smacznego!





Komentarze

Popularne posty