Puszysta Francja na słono, czyli naleśnik z serem feta, groszkiem i rukolą

Każdy ma swoje grzeszki żywieniowe. Ja na przykład uwielbiam czipsy, snickersy i...  mąkę pszenną (i to taką typu 450...). Ni choroby nie mogę przekonać do pełnoziarnistej, orkiszowej lub żytniej, choć ta pierwsza ot dla mojego podniebienia mniejsze zło. Dlatego oczywiście tytułowy naleśnik najlepiej zrobić ze zdrowszej mąki, ale oponować nie będę ;) Naleśnik na słono jest idealny jako śniadanie, podwieczorek czy kolacja. Zamiast rukoli możemy użyć szpinaku cy roszponki. Dla odchudzających się proponuję nie dodawać majonezu - też jest pyszne.


Naleśnik z serem, groszkiem i rukolą

Składniki:
- cienko usmażony naleśnik
- 100g sera feta (lub fetopodobnego)
- garść rukoli
- 100g groszku
- ćwierć ogórka
- łyżeczka majonezu
- suszone warzywa w przyprawie
- szczypta soli i pieprzu





Pokrojonego w połówki-plasterki ogórka, groszek, majonez i ser mieszamy razem łyżeczką. Dodajemy rukolę, majonez i przyprawy, dalej mieszamy.


Na naleśnik kładziemy farsz i składamy na pół. Ozdabiamy przyprawami i rukolą. Teraz tylko wcinać!







Komentarze

  1. Wygląda pysznie ! muszę spróbować zrobić :) Uwielbiam takie połączenia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty