Indie od podszewki, czyli samosy z nadzieniem warzywnym

Samosa to jedna z najbardziej popularnych charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Najprościej można opisać ją jako trójkątne pierożki z nadzieniem warzywnym, oczywiście występujące również w wersji mięsnej. Co ciekawe, samosa można faszerować wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Samosa chińskie? Nie ma problemu. Samosa ruskie? Proszę bardzo - z farszem na takież pierogi. Ponieważ ciasto nie miękkie ani nie twardnieje samoistnie, można je spożywać i na ciepło i na zimno.





Samosy z nadzieniem warzywnym

Składniki (porcja dla dwóch osób):
Ciasto:
- 400 g białej mąki
- ok. ½ łyżeczki soli
- 100 g stopionego masła
- 150 ml zimnej wody
Farsz:
- czerwona papryka
- spora cebula
- 3 ugotowane, obrane ziemniaki
- mała marchewka
 - 200g groszku
- 2 ząbki czosnku
- kminek indyjski
- kurkuma
- imbir
- kolendra
 - sól

Ze składników podanych powyżej zagniatamy ciasto i zostawiamy na ok. 0,5 godziny pod ściereczką.
Warzywa kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni dodając wszystkie przyprawy. Ciasto dzielimy na ok. 10-14 trójkątów, a następnie zawijamy w nie farsz składając boki do środka. Samosy pieczemy w piekarniku (wersja dietetyczna) lub smażymy w głębokim tłuszczu na patelni do czasu uzyskania rumianego koloru i chrupkości ciasta.


Komentarze

Popularne posty