Bliżej Bliskiego Wschodu, czyli zupa szalotkowa ze słonecznikiem

 Szalotka stacjonująca w mowie i słownikach jako cebula, to tak naprawdę również... czosnek. Fachowa nazwa (czosnek askaloński), styl rośnięcia i rodzina (czosnkowatych), nie pozostawiają złudzeń. Niesłusznie mylona z cebulą zwyczajną szalotka zawiera dużo właściwości antyrakowych oraz antybiotykowych (podobnie jak czosnek). Świetna do sałatek i sosów dobrze sprawdza się także w.. zupie.

Zupa szalotkowa z serem i słonecznikiem

Składniki (porcja dla dwóch osób):
- 600g szalotek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 700g ugotowanych ziemniaków
- 800 ml bulionu
- ser żółty (ok. 100g)
- tymianek, koperek
- szczypta suszonej cebuli
- 100g pestek słonecznika
- pieprz, sól

Cebulę szalotkę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni (jednak nie za długo, bo może zgorzknieć!). Wrzucamy do bulionu razem z ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki. Gotujemy ok. 10 minut, a następnie wrzucamy pokrojony jak najdrobniej ser. Czekamy aż ser się rozpuści i przyprawiamy. Na końcu dodajemy słonecznik.





Komentarze

Popularne posty