Kunžut salad, czyli sałatka z rzodkiewką i sezamem

Nie lubię sezamu! - krzyczałam zanim jeszcze go spróbowałam. A próbując... polubiłam. Jeden tylko warunek - musi być prażony. Tytułowy kunžut (czyli właśnie po prostu sezam) ma szerokie zastosowanie nie tylko w żywności (olej sezamowy), ale także w medycynie. Nazwałabym go tez rośliną młodości, ponieważ zawarte w nim substancje przyczyniają się do spowalniania procesu starzenia komórek ciała. Jedzmy sezam, bądźmy młodzi! ;)

Sałatka z rzodkiewką i sezamem

Składniki (dla 2 osób)
- mały pęczek czerwonej rzodkiewki
- dwa pomidory malinowe
- czerwona cebula
- porwana sałata masłowa i lodowa
- szczypiorek (w paseczki)
- koperek (w kostkę)
- oliwa z oliwek
- sezam

Pomidory, cebule i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko z ziołami i przyprawami oraz oliwą  salaterce. Sezam prażymy na patelni i wrzucamy do wierzch sałatki.





Komentarze

Popularne posty