Obniżamy cholesterol, czyli zapiekanka z kaszy jaglanej z ricottą

Jak obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu? Jedzmy kaszę jaglaną! O niesamowitych właściwościach siostrzanej jej odmiany pisałam tutaj. Dzisiejszy przepis to mój najnowszy pomysł na królową kasz. Jest prosty, szybki i dietetycznie zdrowotny. Zamiast sosu pomidorowego pasuje też grzybowy, ale prozdrowotnie polecam ten z pomidorów ze względu na zawartość likopenu, który ma przede wszystkim działanie przeciwutleniające.




Zapiekanka z kaszy jaglanej z sosem i papryką

Składniki (porcja dla 2 osób):
- pół dużej papryki (paski)
- 400g kaszy jaglanej
 -kalafior i brokuł
- dwa ząbki czosnku
- 100g keczupu
- dwa małe pomidory
- biała cebula
- 200g ricotty
- zioła włoskie
 - olej rzepakowy
- pietruszka
- sól

Kaszę przygotowujemy według przepisu. Brokuła i kalafiora gotujemy do miękkości, łączymy z kaszą, posiekaną cebulą, czosnkiem (ząbek), ricottą oraz przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej, dokładamy ząbek czosnku, pomidory oraz keczup. Mieszamy wszystko w misce, solimy, następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego razem z papryką i pietruszką na wierzchu. Zapiekamy kwadrans w temperaturze 160 stopni.


Komentarze

Popularne posty