Furora z muchomora, czyli sałatka ogrodowa z grzybami

Kombinacje sałatkowe to jedna moich ulubionych kuchennych "rewolucji". Przy rodzaju sałat, pomidorów i możliwości doboru składników, mam okazję do spełniania swoich kulinarnym fantazji. Dzisiaj naszło mnie na grzyby, choć sezon dopiero się zacznie. Ale coś jest w ludowej mądrości, że tęskni się za tym, czego mieć nie można...

Sałatka ogrodowa z podgrzybkami

Składniki:
- główka salaty rzymskiej
- dwa pomidory malinowe
- ogórek zielony
- główka sałaty
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- 300g ugotowanych podgrzybków
- 500g świeżych pieczarek
- dwie małe czerwone cebule
- dwie garście pestek słonecznika
- sól, pieprz ziołowy
- koperek

Sałatkę rwiemy z palcach, wrzucamy do dużej miski skrapiamy oliwą z oliwek. Pomidory, ogórki, cebule, pieczarki kroimy w kostkę, wsypujemy do miski. Wszystko mieszamy z pozostałymi składnikami, posypujemy koperkiem. Zajadamy.





Komentarze

Popularne posty