Canneloni po polsku, czyli roladki serowe z brokułem i kalafiorem
Te makaronowe rurki podbiły serca Włochów stając się jednym z najbardziej rozpoznawalnych makaronowych dań w Europie. Nadziewane są zazwyczaj farszem mięsnym, a podawane z sosem pomidorowym i startym serem. Moja wersja z canneloni co prawda zachowała tylko kształt, ale przecież to właśnie po grubości średnicy je rozpoznajemy. Pozycja świetna na wegetarian lub mięsożerców (wersja z mięsem mielonym i pomidorami zamiast warzyw).
Roladki serowe z kaszą, brokułami i kalafiorem
Składniki (na 3 roladki):
- trzy duże plastry sera Radamer
- kasa jaglana
- pół brokuła
- pół kalafiora
- sos czosnkowy
- natka pietruszki
- sól, oregano
Kalafior i brokuła blanszujemy w osolonej wodzie. Łączymy z sosem czosnkowym i ugotowaną według przepisu kaszą. Przyprawiamy. Farsz zawijamy w roladki z sera, pieczemy w piekarniku nastawionym na 140 topni około 10 minut. Podajemy posypane dużą ilością pietruszki.
Roladki serowe z kaszą, brokułami i kalafiorem
Składniki (na 3 roladki):
- trzy duże plastry sera Radamer
- kasa jaglana
- pół brokuła
- pół kalafiora
- sos czosnkowy
- natka pietruszki
- sól, oregano
Kalafior i brokuła blanszujemy w osolonej wodzie. Łączymy z sosem czosnkowym i ugotowaną według przepisu kaszą. Przyprawiamy. Farsz zawijamy w roladki z sera, pieczemy w piekarniku nastawionym na 140 topni około 10 minut. Podajemy posypane dużą ilością pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz