O sero mio!, czyli sałatka z cykorią i serem Quartirolo Lombardo

Czy jest jakiś kraj, który swoimi wyrobami serowymi przebije Włochy? Śmiem twierdzić, że nie. Moje ostatnie odkrycie w tej kategorii , czyli ser Quartirolo Lombardo, potwierdza to wyśmienicie. Jego nieco grudkowata konsystencja i kolor przypomina grecką fetę, ale już po pierwszym zetknięciu z kubkami smakowymi porzucam to skojarzenie - ser jest nieco kwaskowy, a więc idealny do sałatek, tart czy zapiekanek. Świetnie komponuje się z nim także przepisowa cykoria. Ta roślina zyskuje wciąż na popularności w naszym kraju, ale niewiele osób wie, jak wybrać dobry okaz. To proste - jeśli cykoria ma zawinięte listki, jest mała (co gwarantuje soczystość) i nie posiada ciemnych przebarwień - wrzucam ją do koszyka. :)

Sałatka z cykorią i serem Quartirolo Lombardo

Składniki:
- cykoria
- duży pomidor
- średnia cebula czerwona
- mała sałata głowiasta 
- oliwa z oliwek
- ok. 75g Quartirolo Lombardo
- sól
- pietruszka do przybrania

Cykorię myjemy i osuszamy, następnie szatkujemy. Sałatę rwiemy w palcach, wkładamy do miski razem z cykorią, polewamy dwiema łyżeczkami oliwy. Dodajemy cebulę i pomidora pokrojone w pół-plasterki, a następnie pokrojony w grubą kostkę ser. Podajemy z pietruszką jako dekoracją.





Komentarze

Popularne posty