Lekko i odświeżająco, czyli młode ziemniaczki z mizerią

Czy jest coś lepszego jako dodatek do młodych ziemniaczków z koperkiem niż mizeria? Lekka, orzeźwiająca, zdrowa... Do tego niskokaloryczna (po co używać śmietany, jak świetnie zastępuję ją gęsty jogurt?), świetna do ochłodzenia i nawodnienia organizmu. Bardzo odświeżająca jest także z miętą, jednak preferuję połączenie z koperkiem, taki smak z dzieciństwa...

Młode ziemniaczki z mizerią

Składniki (dla 2 osób):
- 1,5 kg młodych, obranych ziemniaków
- łyżeczka masła
- szczypta soli
- 3 spore ogórki zielone
- pęczek poszatkowanego koperku
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml kefiru (lub maślanki)
- pieprz
- szczypta cukru

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, mieszamy w garnku z masłem, solą i koperkiem.
Ogórki trzemy na tarce do salaterki, następnie dodajemy koperek, cukier, pieprz, jogurt oraz kefir. Mieszamy i zostawiamy na kwadrans, żeby ogórki puściły wodę i sól.







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty