1000 Island Inn, czyli lekka sałatka z sosem tysiąca wysp
Bardzo często tym, co nadaje odpowiednią, charakterystyczną smakową nutę jest dodatek do dania, a mianowicie sos. Potrawka w sosie pieczarkowym będzie przecież zupełnie inna niż ta w pomidorowym czy czosnkowym. Tak samo jest z sałatkami. Dziś proponuję jeden z moich ulubionych deepów nie tylko do sałatek, ale także bagietek czy zapiekanek. Sos tysiąca wysp po raz pierwszy został użyty pod tą nazwą w hotelu Harold, który po zyskaniu sławy przez to niepozorne połączenie kilku prostych składników, zmienił nazwę na tytułowe 1000 Island Inn.
Lekka sałatka z sosem tysiąca wysp
Składniki:
- kilka porwanych liści sałaty głowiastej
- jedna duża pieczarka pokrojona na plasterki
- kilka plasterków ogórka małosolnego
- serek caprese
- pieprz ziołowy
- sól
Sos:
Lekka sałatka z sosem tysiąca wysp
Składniki:
- kilka porwanych liści sałaty głowiastej
- jedna duża pieczarka pokrojona na plasterki
- kilka plasterków ogórka małosolnego
- serek caprese
- pieprz ziołowy
- sól
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka jogurtu
- 0,5 łyżeczki startej cebuli
- szczypta pieprzu
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
Składniki na sałatkę układamy w salaterce według uznania.
Składniki na os atomiast dobrze mieszamy w sosjerce i posypujemy startą cebulą.
Komentarze
Prześlij komentarz