Re Sottaceti, czyli zapiekanka na cienkim cieście z ogórkiem
Ta zapiekanka powstała z... ciasta na pizzę. Warto wykorzystać to, co zostało, aby stworzyć smakowitą kolację lub zamrozić i wyciągnąć w razie potrzeby. Wersja z ogórkiem małosolnym jest według mnie najbardziej wakacyjna i letnia, ale oczywiście można położyć zamiast niego inne warzywo (pasuje dosłownie każde - od papryki przez kabaczek po brokuł).
Zapiekanka na cienkim cieście z ogórkiem małosolnym
Składniki (porcja dla 2 osób):
- prostokątny kawałek ciasta pizzowego
- 25g pieczarek
- 50g startego żółtego sera
- trochę tartej cebuli
- keczup
- plasterki ogórka małosolnego
- sól, pieprz
Ciasto pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wykładamy. Polewamy keczupem. Pieczarki miażdżymy widelcem i nakładamy na ciasto, posypujemy wszystko startym serem, cebulką solą i pieprzem.. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego a 150 stopni na 10-12 minut. Podajemy z ogórkiem.
Zapiekanka na cienkim cieście z ogórkiem małosolnym
Składniki (porcja dla 2 osób):
- prostokątny kawałek ciasta pizzowego
- 25g pieczarek
- 50g startego żółtego sera
- trochę tartej cebuli
- keczup
- plasterki ogórka małosolnego
- sól, pieprz
Ciasto pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wykładamy. Polewamy keczupem. Pieczarki miażdżymy widelcem i nakładamy na ciasto, posypujemy wszystko startym serem, cebulką solą i pieprzem.. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego a 150 stopni na 10-12 minut. Podajemy z ogórkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz