Kaszomania trwa, czyli zapiekanka z drobnej kaszy z pomidorami
Ilekroć słyszę, że z kaszy nie da się zrobić dobrego i wyrazistego dania, mam ochotę dać zainteresowanemu odpowiedni przepis na kartce z adnotacją "A da się!". Tak naprawdę ryż, makaron czy ziemniak ,a więc podstawy wielu dań, też samotne nie mają specjalnego smaku. Może kasza, zakorzeniona jako dodatek do zrazów i buraczków, musi wrosnąć w naszą świadomość jako całkowicie suwerenna postawa dań. Bo da się!
Zapiekanka z drobnej kaszy z pomidorami i czosnkiem
Składniki:
- 400g drobnej kaszy gryczanej
- dwa duże pomidory
- jedna duża biała cebula
- ser żółty (najlepiej z suszonymi pomidorami lub papryką)
- szczypiorek świeży
- sos czosnkowy (100ml)
- olej rzepakowy
- lubczyk suszony
- sól, pieprz
Pomidory i cebulę smażymy na oleju rzepakowym ok. 7 minut.Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, a gdy wsiąknie wodę - przekładamy do żaroodpornego naczynia razem z ze smażonymi warzywami, polewamy sosem. Przyprawiamy. Kładziemy plasterki sera oraz świeżo pokrojony w kostkę szczypiorek na wierzchu zapiekanki. Wkładamy do piekarnika na kwadrans (temp. 180 stopni).
Zapiekanka z drobnej kaszy z pomidorami i czosnkiem
Składniki:
- 400g drobnej kaszy gryczanej
- dwa duże pomidory
- jedna duża biała cebula
- ser żółty (najlepiej z suszonymi pomidorami lub papryką)
- szczypiorek świeży
- sos czosnkowy (100ml)
- olej rzepakowy
- lubczyk suszony
- sól, pieprz
Pomidory i cebulę smażymy na oleju rzepakowym ok. 7 minut.Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, a gdy wsiąknie wodę - przekładamy do żaroodpornego naczynia razem z ze smażonymi warzywami, polewamy sosem. Przyprawiamy. Kładziemy plasterki sera oraz świeżo pokrojony w kostkę szczypiorek na wierzchu zapiekanki. Wkładamy do piekarnika na kwadrans (temp. 180 stopni).
Komentarze
Prześlij komentarz