Belgijski taniec, czyli mini halibuty z sałatką z serem Oud Brugge
Steki z halibuta mają wielką zaletę - nie trzeba ich wcześniej przyrządzać. Bez marynat i specjalnych przypraw smakują tak samo dobrze. Nie napracujemy się więc jeśli chodzi o obiad z pieczonym halibutem w roli głównej - wystarczy włożyć do piekarnika i nastawić czas. Więcej nie trzeba.
Proponowany przeze mnie w przepisie ser Oud Brugge to spełnienie dla ceniących sobie nie tylko smak, ale i aromat seromaniaków (i nie tylko, oczywiście). Z powodzeniem może go jednak zastąpić Formaggio Ubriaco albo Asiago.
Steki z halibuta z ziemniakami i sałatką
Składniki (porcja dla 1 osoby):
- dwa mini steki z halibuta
- cztery ugotowane ziemniaki
- szpinak do przybrania
- koperek
- sól
- masło
- przyprawa Alaska
Sałatka:
- 100g rukoli
- pomidor jajkowy
- ser
- mała kostka sera Oud Brugge
- czerwona cebulka
- sos pesto zielone
Halibuty posypujemy przepraw i solą, pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ziemniaki polewamy roztopionym masłem i posypujemy koperkiem. Rukolę, pokrojone w kostkę: pomidora, cebulę i ser wrzucamy do salaterki, mieszamy z sosem. Podajemy na świeżo.
Proponowany przeze mnie w przepisie ser Oud Brugge to spełnienie dla ceniących sobie nie tylko smak, ale i aromat seromaniaków (i nie tylko, oczywiście). Z powodzeniem może go jednak zastąpić Formaggio Ubriaco albo Asiago.
Steki z halibuta z ziemniakami i sałatką
Składniki (porcja dla 1 osoby):
- dwa mini steki z halibuta
- cztery ugotowane ziemniaki
- szpinak do przybrania
- koperek
- sól
- masło
- przyprawa Alaska
Sałatka:
- 100g rukoli
- pomidor jajkowy
- ser
- mała kostka sera Oud Brugge
- czerwona cebulka
- sos pesto zielone
Halibuty posypujemy przepraw i solą, pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Ziemniaki polewamy roztopionym masłem i posypujemy koperkiem. Rukolę, pokrojone w kostkę: pomidora, cebulę i ser wrzucamy do salaterki, mieszamy z sosem. Podajemy na świeżo.
Komentarze
Prześlij komentarz