Pho inaczej, czyli warzywa po wietnamsku w bulionie

 Ten przepis wpadł mi do głowy podczas wizyty w pewnym wietnamskim lokalu (który nota bene opisywałam już na blogu). Jest to trochę inne ujęcie zupy pho z warzywami. Mimo że nie ma żadnego cięższego podkładu - jak choćby makaron ryżowy z przypadku Wietnamu), to potrafi być nie tylko świetnym dodatkiem do dań, ale i pełnoprawną sycącą potrawą.







 Warzywa po wietnamsku w bulionie

Składniki:
- poszatkowana kapusta pekińska
- 100g szpinaku
- pokrojona cebula
- 250ml bulionu azjatyckiego
- pocięta połowa pora
- szczypta kolendry
- 100g kiełków fasoli mung
- olej rzepakowy
- dwa zmiażdżone ząbki czosnku

Rozgrzewamy olej na patelni, wkładamy kapustę, a po pięciu minutach pozostałe składniki. Podlewamy bulionem, dusimy około 15 minut (bulion nie może cały wsiąknąć).. Na koniec solimy, podajemy w półmiskach lub w gorącym naczyniu.



Komentarze

Popularne posty