Na przekór jesieni, czyli letnia sałatka warzywna z rzodkiewką

Mamy prawdziwą, piękną złotą polską jesień. Choć koniec września trochę postraszył mroźniejszym wiatrem, to pogoda zbuntowała się przeciwko zimie i oto mamy całkiem ciepłą wiosnę. Idąc w jej ślady, dziś propozycja trochę bardziej letnia niż jesienne przetwory - pasta warzywna. Sezon na rzodkiewkę trwa, brokuła w sklepach też możemy spotkać bardzo dobrej jakości - wszystko przemawia za tym, by pocieszyć nasze podniebienia przystawką z lata rodem ;)





Warzywna pasta z rzodkiewką

- jeden duży brokuł
- pięć jajek ugotowanych na twardo
- pęczek rzodkiewki czerownej
- mały por
- jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki

Brokuła z porem blanszujemy i kroimy drobno, jajka przeciskamy przez krajaczkę. Rzodkiewkę kroimy w kostkę. Wszystko razem z przyprawami mieszamy na pastę oddając majonez i jogurt. Podajemy przyozdobione pietruszką i rzodkiewką.



Komentarze

Popularne posty