Polska domowa, czyli tradycyjne gołąbki

 Kto nie zna smaku tradycyjnych polskich gołąbków? Tak jak "wszyscy mieli Mambę" (lub jeśli ktoś woli, to gumy kulki czy Haribo) tak wszyscy znają smak babcinych gołąbków. Niestety, nasze kuchenne boginie (bo czyż coś przebije ich potrawy?) mają coraz mniej sił na "stanie przy garach", więc już czas je wyręczać.




Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem

- 500g mięsa wieprzowego mielonego
- 2 małe cebule
-  jajko
- 250 g ryżu
- główka młodej kapusty
- sól i pieprz
Wywar:

- 4 liście laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
- bulion
- sos pomidorowy


Kapustę gotujemy około 10 minut. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulką, ryżem, jajkiem oraz solą i pieprzem. Kapustę studzimy i odkrajamy grubą część łodygi. Teraz formujemy kulki z farszu mięsnego, rozkładamy na kapuście i zawijamy. Na dnie dużego garnka kładziemy kilka wierzchnich liści z kapusty i układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i sos.
Gotujemy około godziny, mniam!



Komentarze

Popularne posty