Vege testy par II, czyli tortellini z wędzonym tofu

Wege testów ciąg dalszy - tym razem zmierzyłam się z tortellini z wędzonym tofu firmy Polsoja. Razem z M. bardzo lubimy te włoskie pierożki zarówno w wersjach mięsnych, jak i warzywnych lub serowych. Dużym plusem dla zabieganych jest czas przygotowania dania(wystarczy tylko podgotować) i oczywiście walory zdrowotne. Minusem jest... mdły smak. Połączenie pierożkowego ciasta z niezbyt charakterytycznym sojowym twarożkiem (choć wędzone tofu jest bardziej wyraziste niz to zwykłe) sprawiło, że zaczęłam się zastanawiać, czy weganie mają inną definicję smaku? Postanowiłam jednak się nie poddawać i zrobić tortellini po włosku - czyli w sosie pomidorowym. W moim odczuciu wyszedł z tego całkiem niezły posiłek.





Tortellini z wędzonym tofu z sosie pomidorowym

Składniki:
- tortellini z wędzonym tofu
- dwa ząbki czosnku
- 100g keczupu
- dwa małe pomidory
- biała cebula
- zioła włoskie
- olej rydzowy
- pietruszka
- sól

Tortellini gotujemy według wskazań na opakowaniu. Na ptaelni rozgrzewamy rzepak, następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojone pomidory. Dusimy pod przykryciem, dodajemy keczup i zioła. Trzymamy na patelni około 10 minut, wykładamy na odsączone tortellini, przyprawiamy solą, pietruszką i polewamy olejem rydzowym.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty