Futomaki veggi, czyli ryż zawijany w pora

 Przyznawałam się już, że nie jestem fanką sushi. Niemniej jednak, podziwiam wygląd tego japońskiego przysmaku. Futomaki oznacza tłusty, gruby i o to chodzi w w tej odmianie - "rollsy" są pokaźne, a zawierają przynajmniej cztery składniki. Do przepisu użyłam doskonale aromatycznego oleju rydzowego firmy SemCo o korzennym, lekko cebulowym smaku z nutą gorczycy, który uświetnił smak mojego "sushi".


Ryż zawijany w porze ala futomaki

Składniki:
- 150g ryżu jaśminowego
- kilka liści pora (z łodygi białej)
- jedna marchewka
- 2 ząbki czosnku
- kiełki fasoli mung
- biała cebula
- dwie łyżki serka śmietankowego
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oleju rydzowego
- sól

Ryż gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Dodajemy przyprawy i pokrojone drobno warzywa oraz .kiełki, sól i bazylię. Wszystko mieszamy, dodajemy serek. Pora gotujemy w wodzie ok. 10 minut. Odsączamy liście i zawijamy w nie farsz. Można też zrobić mniejsze roladki z połowy porcji ryżu i pora.


Komentarze

Popularne posty