Per l'amore della pasta, czyli Fusili z rukolą i słonecznikiem w sosie

Bardzo ucieszyłam się na współpracę z firmą Malma, której produkty cenię. Makarony zrobione w stu procentach z pszenicy durum (a dokładniej Amber durum). Cytując opis makaronu Fusili, którego użyłam w poniższej potrawie, "nazwa wzięła się od zdrobnienia włoskiego słowa „fuso” tłumaczonego jako wrzeciono. Dzięki swojemu skręconemu kształtowi, pasuje do różnych dań, zarówno ciężkich mięsnych sosów, jak i lekkich, pomidorowych i warzywnych." Nic dodać, nic ująć. Dziś potoczne "świderki" w lekkim i prostym daniu, które smakiem potrafi pozytywnie zaskoczyć.




Fusili z rukolą i pestkami słonecznika w sosie

Składniki:
- 300g makaronu Fusili Malma
- 200g pieczarek
- biała cebula
- 100g rukoli
- 2 duże pomidory malinowe
- keczup
- 50g pestek słonecznika
- oliwa z oliwek
- bazylia
- sól

W wodzie z łyżeczką oliwy gotujemy makaron. Na patelnię wkładamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, porwaną rukolę, łyżkę keczupu. Smażymy do miękkości pieczarek, a następnie wrzucamy słonecznik i smażymy jeszcze 3 minuty, często mieszając. Przyprawiamy solą i bazylią, wykładamy na odsączony makaron.


Komentarze

Popularne posty