Oryza sativa, czyli ryż Basmati z warzywami

Odmian ryżu na świecie jest około 150 000! Jedna z nich, ryż Basmati, nazywany jest królem ryżu wcale nie bez powodu - to najszlachetniejsza jego odmiana w Indiach. Bardzo lubię ten rodzaj, ponieważ nie klei się i ma piękny aromat. W przepisie wykorzystałam ryż ekologiczny firmy Symbio.



Ryż Basmati z warzywami

Składniki:
- 300g ryżu Basmati BIO Symbio
- kilka pociętych liści kapusty pekińskiej
- jedna marchewka
- 2 ząbki czosnku
- kilka plastrów pora
- spory brokuł
- biała cebula pokrojona w plastry
- dwie łyżki keczupu Symbio
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka Jarzynki bez soli
- sól

Ryż gotujemy w osolonej wodzie 5 minut, następnie wkładamy na patelnię. Jarzynkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, podlewamy nią ryż. Dodajemy przyprawy i pokrojone drobno warzywa. Dodajemy keczup z bazylią. Przesmażamy około kwadrans, dodajemy majonez, posypujemy natką.

Komentarze

Popularne posty