The Winner, czyli sałatka z serem pleśniowym i szynką Serrano

Dziś publikuję przepis, który zwyciężył w konkursie SWISS LINE. To sposób na pożywną, sytą, a ponadto dość wymyślną sałatkę. Zdrowy szpinak świetnie komponuje się z szynką Serrano i wyrazistym dressingiem. Autorem przepisu jest pani Agnieszka S. z Gliwic.
.




Sałatka ze szpinakiem, serem pleśniowym i szynką długodojrzewającą Serrano

Składniki:

- szpinak świeży
- długodojrzewająca szynka Serrano
- ser pleśniowy typu rokpol
- pomidory koktajlowe
- sezam
- oliwa z oliwek
- cytryna
- miód
- odrobina musztardy Dijon
- zioła toskańskie
- sól
- pieprz

Szpinak myjemy i osuszamy, szynkę kroimy na średniej wielkość kawałki, ser kroimy w paski, pomidory przekrawamy na pół. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Z oliwy z oliwek, cytryny, miodu, i odrobiny musztardy przygotowujemy dressing, który doprawiamy ziołami toskańskimi, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy ziarnami sezamu.

* Jeżeli mamy ochotę na bardziej syte danie, do sałatki możemy dodać np. makaron (u mnie na zdjęciu z makaronem farfalle)


Komentarze

Popularne posty