Conchiglie Rigate, czyli makaron z indykiem mielonym w pomidorach

 Makaronowego zawrotu głowy ciąg dalszy. Dzisiaj wykorzystałam tzw. muszelki słoneczne, czyli Conchilie Rigate. Ta odmiana sprawdza się nie tylko w daniach na gorąco, ale będzie świetna i do sałatek czy innych przekąsek na zimno. Mój rekord w przygotowaniu tego dania to 12 minut, a efektem jest włoski smak, istne marzenie kucharza, który nosi takie miano "po godzinach".







Conchiglie Rigate z indykiem mielonym w pomidorach

Składniki:
- 300g makaronu Conchiglie Rigate Malma
- 150g mielonego mięsa z indyka
- biała cebula
- 100g selera
- 2 duże pomidory malinowe
- 50g pestek słonecznika
- łyżka czerwonego pesto
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól

W wodzie z łyżeczką oliwy gotujemy makaron. Na patelnię wkładamy pokrojone pomidory, seler, cebulę. Smażymy do miękkości, a następnie wrzucamy mięso i smażymy jeszcze 5 minut, często mieszając. Przyprawiamy solą i ziołami, łączymy z odsączonym makaronem. Polewamy kroplami oliwy, dodajemy pesto i przyprawiamy pietruszką.

Komentarze

Popularne posty